× Mailen? Dat kan op info@netgemak.nl.
Op onze contactpagina vind je een formulier en onze overige contactgegevens.
× Wij staan je graag telefonisch te woord.
Bel ons op 074 744 00 33
Menu
Alles wat je moet weten over Google Search Operators
27 mei 2024

Alles wat je moet weten over Google Search Operators

Google is een machtige zoekmachine. Met miljarden webpagina’s in zijn index kan het een uitdaging zijn om precies te vinden wat je zoekt. Maar wist je dat je zoekopdrachten enorm kunt verfijnen en specifieker kunt maken met behulp van zogenaamde “search operators”? Deze kleine stukjes code, toegevoegd aan je zoekopdracht, kunnen je helpen om gerichter te zoeken en sneller de informatie te vinden die je nodig hebt.

Kom met ons in contact

Wat zijn Google Search Operators

Specifieke filters die Google vertellen hoe het moet zoeken

Google Search Operators zijn symbolen of woorden die worden toegevoegd aan je zoekopdracht om de resultaten te verfijnen. Deze operators werken als filters die Google vertellen hoe het moet zoeken. Het mooie van deze functie is dat je niet eens een IT-expert hoeft te zijn om ze te gebruiken.

Stel je voor dat je op zoek bent naar informatie over je favoriete boek. In plaats van simpelweg de titel van het boek in te typen en te hopen op relevante resultaten, kun je Google Search Operators gebruiken om je zoekopdracht te verfijnen. Misschien wil je alleen recensies van het boek zien op bepaalde websites, of misschien wil je specifieke passages uit het boek vinden. Dit is waar de kracht van Google Search Operators naar voren komt.

Een ander voorbeeld: je bent op zoek naar een recept voor een specifiek gerecht, maar je wilt alleen recepten zien die geen gluten bevatten. Met de juiste search operators kun je je zoekopdracht zo aanpassen dat alleen die recepten worden weergegeven die voldoen aan je dieetwensen.

Het mooie is dat deze operators niet ingewikkeld zijn. Je hoeft geen programmeur te zijn om ze te gebruiken. Ze zijn eenvoudig te onthouden en toe te passen, wat betekent dat iedereen ze kan gebruiken om betere zoekresultaten te krijgen.

Kom in contact

De meest gebruikte Google Search Operators

AND-operator (EN-operator):

Voorbeeld: honden EN katten
Resultaat: Deze zoekopdracht geeft pagina’s weer die zowel over honden als katten gaan. Het zal pagina’s ophalen waar zowel “honden” als “katten” worden genoemd.

OR-operator (OF-operator):

Voorbeeld: honden OF katten
Resultaat: Met deze zoekopdracht krijg je pagina’s te zien die ofwel over honden óf over katten gaan. Het zal pagina’s weergeven die één van deze twee termen bevatten.

” ” (Aanhalingstekens):

Voorbeeld: “beste films van 2023”
Resultaat: Zoekt naar de exacte zin tussen de aanhalingstekens. Dus als je op zoek bent naar de beste films van 2023, krijg je resultaten die deze exacte zin bevatten.

– (Min-teken):

Voorbeeld: python -slangen
Resultaat: Deze zoekopdracht zoekt naar pagina’s die het woord “python” bevatten, maar niet het woord “slangen”. Handig als je informatie wilt over Python-programmeren, maar niet over de slang.

site: (Site-specifieke zoekopdracht):

Voorbeeld: site:netgemak.nl Online Marketing
Resultaat: Met deze zoekopdracht zoek je naar informatie over Online Marketing, maar alleen op Netgemak. Dit kan handig zijn als je informatie van een specifieke site wilt.

filetype: (Bestandstype zoeken):

Voorbeeld: filetype:pdf handleiding SEO
Resultaat: Zoekt naar PDF-bestanden die de term “handleiding SEO” bevatten. Dit kan handig zijn als je op zoek bent naar gestructureerde documenten, zoals handleidingen.

intitle: (Zoeken in de titel van een pagina):

Voorbeeld: intitle:SEO tips
Resultaat: Deze zoekopdracht zoekt naar pagina’s waarvan de titel het woord “SEO tips” bevat. Dit kan handig zijn als je specifiek op zoek bent naar pagina’s die tips over SEO bevatten.

intext: (Zoeken naar tekst binnen een pagina):

Voorbeeld: intext:GPT-3 toepassingen
Resultaat: Zoekt naar pagina’s waarin de tekst “GPT-3” voorkomt. Dit kan handig zijn als je wilt weten hoe GPT-3 wordt toegepast.

Kom in contact

Operators combineren om nog specifieker te zoeken

Google Search Operators zijn niet alleen krachtig op zichzelf, maar ze kunnen ook gecombineerd worden om nog gerichter te zoeken.

Je kunt bijvoorbeeld combinaties van operators gebruiken om specifieke informatie te vinden binnen de website van Netgemak. Stel dat je op zoek bent naar informatie over SSL-certificaten op de website van Netgemak. Hiervoor kan de site:-operator gebruikt worden in combinatie met zoekwoorden die SSL-certificaten beschrijven.

Bijvoorbeeld: site:netgemak.nl “SSL-certificaat” zal je helpen om specifieke handleidingen te vinden over het installeren van SSL-certificaten op Netgemak’s platform.

Een ander voorbeeld is wanneer je op zoek bent naar handleidingen voor het gebruik van een bepaald softwareprogramma, maar je wilt alleen PDF-bestanden vinden. Je kunt de filetype:-operator gebruiken in combinatie met zoekwoorden die betrekking hebben op het programma. Bijvoorbeeld: filetype:pdf "Photoshop handleiding" zal je helpen om PDF-handleidingen voor Photoshop te vinden.

Kom in contact

Jouw website optimaliseren voor Google Search Operators

Het optimaliseren van je website voor Google Search Operators is van groot belang om ervoor te zorgen dat jouw bedrijf online gevonden wordt door de juiste mensen. Door je website te optimaliseren, vergroot je je zichtbaarheid, trek je meer relevante bezoekers aan en verbeter je de gebruikerservaring. Wil je ervoor zorgen dat jouw website optimaal presteert in zoekresultaten? Neem vandaag nog actie en begin met het optimaliseren van je website!

Mike Bremer

Contact

Heb je andere vragen of wil je meer informatie? Ook dan kun je onderstaand formulier invullen. Wij gaan graag voor je aan de slag.