14 juni 2023

Hoe wij sites optimaliseren

Hoe wij sites optimaliseren

Optimalisatie

Het optimaliseren van websites op het gebied van snelheid en toegankelijkheid is van cruciaal belang om een uitstekende gebruikerservaring te bieden aan bezoekers. Wanneer een website snel laadt en gemakkelijk toegankelijk is, kunnen gebruikers eenvoudig navigeren, informatie vinden en interactie hebben met de inhoud. Hier zijn enkele belangrijke aspecten om rekening mee te houden bij het optimaliseren van je website op deze gebieden

Snelheid

Afbeeldingen optimaliseren en comprimeren

Afbeeldingen zijn vaak de grootste bron van vertraging op websites. Het is belangrijk om ze te comprimeren en te optimaliseren voordat we ze worden geplaatst. Dit doen we met behulp van tools zoals Photoshop of online compressietools. Door de bestandsgrootte van afbeeldingen te verkleinen, wordt de laadtijd van de pagina aanzienlijk verkort. Ook gebruiken wij graag nieuwe bestandsformaten voor afbeeldingen zoals WEBP omdat deze veel sneller door de browser kunnen worden ingeladen.

Minimaliseer HTTP-verzoeken

Elk element op een webpagina, zoals afbeeldingen, scripts en stylesheets, vereist een apart HTTP-verzoek. Door het aantal HTTP-verzoeken te minimaliseren, kunnen wij de laadtijd van je website verminderen. We combineren meerdere CSS-bestanden in één bestand en voegen JavaScript-bestanden samen om het aantal verzoeken te verminderen.

Gebruik caching

Caching is een techniek waarbij statische inhoud van een website wordt opgeslagen op de computer van de gebruiker. Dit betekent dat wanneer een gebruiker je website opnieuw bezoekt, de statische inhoud niet opnieuw hoeft te worden gedownload, waardoor de laadtijd wordt verkort. We kunnen caching implementeren door gebruik te maken van browsercaching en server-side caching technieken.

Verminder serverreactietijd

De snelheid waarmee je server reageert op verzoeken heeft directe invloed op de laadtijd van je website. Onze hostingpartner Combell heeft deze razendsnelle servers dankzij SSD & HTTP/2, dus dat scheelt.

Minimaliseer CSS en JavaScript

Onnodige witruimtes, opmerkingen en niet-gebruikte code in je CSS- en JavaScript-bestanden kunnen de bestandsgrootte vergroten en de laadtijd vertragen. Minimaliseer je CSS- en JavaScript-bestanden door ongebruikte code te verwijderen en witruimtes te minimaliseren. Dit kan handmatig worden gedaan of met behulp van automatische tools.

Blijven testen

Het optimaliseren van de snelheid van een website is een voortdurend proces. Het is belangrijk om regelmatig de prestaties van je website te controleren, bijvoorbeeld met behulp van tools zoals Google PageSpeed Insights of GTmetrix, en waar nodig aanpassingen te doen. Door bovenstaande stappen te volgen en voortdurend te optimaliseren, kun je de snelheid van je website verbeteren en een betere gebruikerservaring bieden.

Gebruiks-
vriendelijkheid

Responsief ontwerp

We zorgen ervoor dat je website responsief is en zich aanpast aan verschillende schermformaten, zoals desktops, tablets en smartphones. Dit zorgt ervoor dat gebruikers je website gemakkelijk kunnen bekijken en navigeren, ongeacht het apparaat dat ze gebruiken.

Duidelijke navigatie

Zorg voor een intuïtieve en gemakkelijk te begrijpen navigatiestructuur op je website. Gebruikers moeten moeiteloos door de verschillende pagina’s en secties kunnen bladeren om de gewenste informatie te vinden.

Relevant en waardevol content

Zorg ervoor dat de inhoud van je website relevant en waardevol is voor je doelgroep. Houd de inhoud up-to-date en zorg voor een duidelijke communicatie van je boodschap. Gebruikers moeten gemakkelijk kunnen begrijpen wat je website te bieden heeft.

Gebruiksvriendelijke formulieren

Als je formulieren op je website gebruikt, maak ze dan zo eenvoudig en gebruiksvriendelijk mogelijk. Beperk het aantal velden tot wat echt nodig is en zorg voor duidelijke instructies. Vermijd onnodige obstakels die gebruikers kunnen ontmoedigen om formulieren in te vullen.

Betrouwbare beveiliging

Implementeer beveiligingsmaatregelen, zoals SSL-certificaten, om de gegevens van gebruikers te beschermen en het vertrouwen op te bouwen. Geef gebruikers het gevoel dat hun privacy en veiligheid gewaarborgd zijn wanneer ze je website bezoeken.

Door deze aspecten in gedachten te houden en voortdurend te werken aan het optimaliseren van je website voor gebruikers, kun je een positieve gebruikerservaring creëren en het succes van je website vergroten.